Integraal Ontwerp Warmtetransport Zuid Holland - Eindrapport 2021: verschil tussen versies

Uit Energie Kennisopslag
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '<strong>Integraal Ontwerp Warmtetransport Zuid Holland - Eindrapport 2021</strong> [https://www.warmtelinq.nl/uploads/fckconnector/e9600569-29e9-5119-a6b4-a40a0e48...')
 
Regel 5: Regel 5:
  
 
<strong>Analyse</strong>
 
<strong>Analyse</strong>
 +
# Zoals helaas de norm is gaat dit rapport niet in op de context van warmtetransport binnen het energiesysteem als geheel. Er is direkt een niet expliciet gemaakte aanname dat warmtetransport wenselijk is, zonder enige vorm van onderbouwing.
 +
# Als uitbreiding van het vorige bezwaar, een analyse van een energiesysteem waarbij de benodigde energiehoeveelheid, efficientiekansen en verwachtingen voor de rest van de energiemarkt (in het bijzonder in de context van verwachte ontwikkellingen rond PV) niet meegenomen wordt, een analyse die geen verband houdt met de werkelijkheid.
 +
# Dit rapport heeft geen seizoenale variaties in de vraag in kaart gebracht. Zoals elders op deze kennisbank duidelijk wordt gemaakt, is de aansluitingsverhouding waar op pagina 6, punt 3 over gesproken wordt, van 248MW voor 240,000 woningen een garantie dat er een substantieel deel van de winter geen restwarmte beschikbaar is uit de warmtelinq.
 +
# Pagina 12, Inleiding. Hier wordt gesteld dat het doel is om in 2030 1.5 miljoen woningen 'Van het gas af' te hebben. Dit is echter niet juist. Het doel van het klimaatakkoord is namelijk uitstootreductie. In de uitwerking staan dingen over van het 'gas af' gaan, maar dit is subsidiair aan het doel van uitstootreductie. Dit rapport gaat niet in op de vraag of grootschalig warmtetransport de beste manier is om dit te bereiken.
 +
# Zelfde pagina. Er is geen harde eis voor hoeveel huizen er duurzaam verwarmed moeten worden, er is een eis voor uitstoot reductie. Als er een focus was op grootschalige uitrol van WP/WKO oplossingen bereik je zonder enige inzet van duurzame bronnen hetzelfde door 2.25 miljoen huishoudens van WP/WKO's te voorzien met de inzet van nul duurzame bronnen. De duurzame bronnen die nodig zouden zijn om 1.5 miljoen huishoudens op duurzame warmte te zetten zijn dan nog gewoon geheel vrij inzetbaar.
 +
Als de duurzame bronnen die nodig zijn om 1.5 miljoen huishoudens via [[warmtenetten]] te verduurzamen ingezet worden om WP/WKO oplossingen te voeden, kunnen er 4.5 miljoen huishoudens verduurzaamd worden. Binnen de context van een werkelijkheid waar duurzame bronnen schaars zijn, is warmte een slechte keuze.
 +
Er zijn diverse manieren aan te wijzen die kostenefficienter de beoogde uitstootdoelstellingen bereiken.
 +
# Nog steeds pagina 12: "vormen collectieve warmtenetten een kostenefficient middel". Dit is niet te onderbouwen, en dat doet dit rapport ook niet.
 +
# Pagina 13: 1.1, Er zijn geeen vergelijkingen gemaakt met andere oplossingen. Per definitie is het document dan niet in staat iets te zeggen over de kwaliteit van de bijdrage aan de energietransitie. Het is in het geheel een ongetoetst relaas.
 +
#
 +
 +
 +
<strong>Conclusies</strong>
 +
 +
Het is moeilijk dit document serieus te nemen als rapport. De zinsnedes, tendens, gebrek aan plaatsing binnen de werkelijkheid en niet onderbouwen van fundamentele aannames geven het meer het karakter van een propaganda pamflet dan een rapport. Op dit document beslissingen baseren lijkt mij onverantwoord.

Versie van 1 jun 2021 om 10:58

Integraal Ontwerp Warmtetransport Zuid Holland - Eindrapport 2021

Dit rapport is hier te downloaden


Analyse

  1. Zoals helaas de norm is gaat dit rapport niet in op de context van warmtetransport binnen het energiesysteem als geheel. Er is direkt een niet expliciet gemaakte aanname dat warmtetransport wenselijk is, zonder enige vorm van onderbouwing.
  2. Als uitbreiding van het vorige bezwaar, een analyse van een energiesysteem waarbij de benodigde energiehoeveelheid, efficientiekansen en verwachtingen voor de rest van de energiemarkt (in het bijzonder in de context van verwachte ontwikkellingen rond PV) niet meegenomen wordt, een analyse die geen verband houdt met de werkelijkheid.
  3. Dit rapport heeft geen seizoenale variaties in de vraag in kaart gebracht. Zoals elders op deze kennisbank duidelijk wordt gemaakt, is de aansluitingsverhouding waar op pagina 6, punt 3 over gesproken wordt, van 248MW voor 240,000 woningen een garantie dat er een substantieel deel van de winter geen restwarmte beschikbaar is uit de warmtelinq.
  4. Pagina 12, Inleiding. Hier wordt gesteld dat het doel is om in 2030 1.5 miljoen woningen 'Van het gas af' te hebben. Dit is echter niet juist. Het doel van het klimaatakkoord is namelijk uitstootreductie. In de uitwerking staan dingen over van het 'gas af' gaan, maar dit is subsidiair aan het doel van uitstootreductie. Dit rapport gaat niet in op de vraag of grootschalig warmtetransport de beste manier is om dit te bereiken.
  5. Zelfde pagina. Er is geen harde eis voor hoeveel huizen er duurzaam verwarmed moeten worden, er is een eis voor uitstoot reductie. Als er een focus was op grootschalige uitrol van WP/WKO oplossingen bereik je zonder enige inzet van duurzame bronnen hetzelfde door 2.25 miljoen huishoudens van WP/WKO's te voorzien met de inzet van nul duurzame bronnen. De duurzame bronnen die nodig zouden zijn om 1.5 miljoen huishoudens op duurzame warmte te zetten zijn dan nog gewoon geheel vrij inzetbaar.

Als de duurzame bronnen die nodig zijn om 1.5 miljoen huishoudens via warmtenetten te verduurzamen ingezet worden om WP/WKO oplossingen te voeden, kunnen er 4.5 miljoen huishoudens verduurzaamd worden. Binnen de context van een werkelijkheid waar duurzame bronnen schaars zijn, is warmte een slechte keuze. Er zijn diverse manieren aan te wijzen die kostenefficienter de beoogde uitstootdoelstellingen bereiken.

  1. Nog steeds pagina 12: "vormen collectieve warmtenetten een kostenefficient middel". Dit is niet te onderbouwen, en dat doet dit rapport ook niet.
  2. Pagina 13: 1.1, Er zijn geeen vergelijkingen gemaakt met andere oplossingen. Per definitie is het document dan niet in staat iets te zeggen over de kwaliteit van de bijdrage aan de energietransitie. Het is in het geheel een ongetoetst relaas.


Conclusies

Het is moeilijk dit document serieus te nemen als rapport. De zinsnedes, tendens, gebrek aan plaatsing binnen de werkelijkheid en niet onderbouwen van fundamentele aannames geven het meer het karakter van een propaganda pamflet dan een rapport. Op dit document beslissingen baseren lijkt mij onverantwoord.