Energieopslag
Energieopslag
Energieopslag is het bewaren van energie om een ander moment te gebruiken. Voor de kwaliteit van de opslag zijn de belangrijkse factoren energiedichtheid en kosten per kWh. Bij de Berekening Kosten Energieopslag moet er rekening gehouden worden met de levensduur van de opslagvoorziening.
Voorbeelden Kostenberekening Energieopslag
Wat veelal misgaat bi de inschatting van de kosten voor opslag is dat de levensduur van de opslagvoorziening niet meeberekend wordt. Vaak wordt de inzet van een opslag systeem berekend als eenmalige kosten. Dat is niet juist.
Voorbeeld kosten accu
Een ouderwetse 'lood' accu van 1kWh, met 80% bruikbare inhoud die bijvoorbeeld 80 euro kost en een levensduur heeft van 1000 laadcycli werkt kostenverhogend. In dit geval kost 800kWh 80 euro, dus 10 cent per kWh. In het geval van op een particulier opgwekte PV stroom a bijvoorbeeld 10 cent per kWh, kost een een kWh wat opgeslagen is geweest dus 20 cent per kWh.
Over het algemeen zijn er ook nog kosten voor een BMS (Battery Management System) en een omvormer om er netspanning van te maken. Die heb ik in bovenstaande berekening meegenomen. Vaak gaan deze dingen de levensduren van meerdere accu's mee, maar ook deze delen van het systeem moeten meegerekend worden om tot een werkelijke prijs van opslag te komen.
Voorbeeld kosten buffervat
Als we een buffervat nemen is geldt ruwweg dezelfde berekening. Water is in staat 4.2kJ per kg graad op te nemen. Een buffer van 100 liter, die een werkzaam bereik heeft van zeg 40 graden (toptemperatuur bijvoorbeeld 90 graden, bij 50 graden is de douche niet meer warm genoeg dus wordt de rest niet gebruikt), is dus in staat:
40graden * 100kg water * 4.2kJ = 4.67kWh opslag.
Als dit apparaat 400 euro kost, en een levensduur heeft van 15 jaar, en per dag 2x leeggetrokken wordt dan is dat:
15 x 365 x 2 laadcycli = 10950 laadcycli
De daadwerkelijke kosten zijn dan:
400 euro / (10950 laadcycli * 4.67kWh) = 0,782 cent per kWh.
Bij zo'n buffervat wordt de prijs dus ook bepaald door het daadwerkelijke gebruik. De levensduur wordt in principe niet verkort door hem nog vaker te gebruiken, dus als dit buffervat 3x per dag de cyclus van 90 naar 50 graden zou maken, zou de prijs per kWh dalen. Dit gaat niet op voor een electrische accu. Deze gaat na een grotendeels voorspelb are hoeveelheid keer opladen eenvoudigweg stuk. Levensduur is enigszins te verlengen met goed laadbeheer (meestal ten koste van bruikbare capaciteit), maar het maakt niet extreem veel uit.
Het is van belang deze berekening reeel uit te voeren omdat daarmee duidelijk wordt hoe kostbaar elektrische opslag is. Daar waar de wens is om energie op te slaan, en er een warmtevraag bestaat, is het verreweg het goedkoopst om te beginnen met de opslag van heet water. Grotere buffervater zijn meestal goedkoper, omdat naarmate het volume van het vat toeneemt er minder oppervlakte per liter overblijft, en de kosten van het vat zitten allemaal in de schil. Een betere verhouding tussen schil en volume betekent dus inherent een goedkopere prijs per liter.