Afgiftesystemen

Uit Energie Kennisopslag
Ga naar: navigatie, zoeken

Afgiftesystemen

Een probleem bij de overgang naar LT warmte is een deel van het probleem dat afgiftesystemen niet bereken zijn op een lagere watertemperatuur. De meeste installateurs plaatsten enige overcapaciteit bij bouw of renovatie (om klachten van bewonders achteraf te voorkomen), maar niet voldoende om met een afgiftetemperatuur van bijvoorbeeld 55C te te werken in een systeem die oorspronkelijk berekend is op 90C.

Bij de overgang wordt dus vaak de noodzaak genoemd om ingripend isolatie aan te brengen en aanpassingen te doen aan het afgifte systeem. Dit zijn beide valide punten, maar er is nog niet veel focus op het gebied van actieve ventilatie. Een conventionele radiator is met water van 40C dramatisch meer energie over te dragen aan de omgeving als deze voorzien is van fans om lucht er geforceerd langs te verplaatsen. Er zijn fans op de markt die minder dan 7db maken, wat aanmerkelijk minder is dan het achtergrondgeluid. Overdrachtcapaciteit vergroten is kan een goedkopere manier om LT te realiseren nadat "laaghangend fruit" isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd dan door nog verder te isoleren.

Een andere reden waarom het wenselijk is meer nadruk te leggen op afgigtesystemen is omdat in de praktijk blijkt dat nageisoleerde huizen vrijwel allemaal een warmteprobleem krijgen in de zomer. Dit is maar deels een probleem, omdat er in de zomer een energieovervloed is uit PV die gelijktijdig is met een koelvraag en we hopelijk in de toekomst allemaal WP/WKO oplossingen hebben die geregenereerd moeten worden om voldoende warmte te kunnen leveren in de winter.

Niettemin kan overmatig isoleren gevolgen hebben voor beide de ventilatie in huis en een overmaat aan warmte in huis. Om dit te mitigeren is de kostbare verregaande isolatie deels vermijden door toepassing van verbeterde afgiftesystemen een valide strategie.