Duurzame Bronnen
Duurzame Bronnen
Voorlopig zijn duurzamen bronnen schaars. Zolang het energiesysteem niet voor 100% op duurzame bronnen draait, is deze schaarste een reden om efficiente oplossingen te kiezen. Hoe efficienter de oplossingen, hoe sneller het hele energiesysteem voor 100% duurzaam is. Vergeleken met de stappen die gemaakt kunnen worden door te kiezen voor efficiente oplossingen, zijn energiebesparingsmaatregelen, zeker op het gebied van de ruimteverwarmingsvraag, nauwelijks van belang.
Als het energiesysteem voor 100% op duurzamen bronnnen draait, is efficientie van secundair belang, zolang er geen uitstotende bronnen aangewend worden om de energie op te wekken, in ieder geval. Dat neemt niet weg dat het doel om zo snel mogelijk 100% duurzaam te zijn, de maximaal betaalbare efficientie vereist. Keuzes zoals voor HT [warmtenetten]], die beide minder efficient en kostbaarder zijn dan datgene wat ze vervangen, passen niet bij het doel om zo snel mogelijk 100% duurzaam te zijn.
Norm, Hype en Werkelijkheid
Of een bron werkelijk duurzaam is, moet berekend worden aan de hand van een life cycle analyse op wetenschappelijke basis. Helaas voldoet wettelijk bijvoorbeeld voor "gecontroleerde verklaringen", een berekening op basis van de geldende norm. Normen hebben, vanwege politieke keuzes bij de opstelling ervan vaan weinig verband met de werkelijkheid in hun resultaat. Het is dus noodzakelijk om zeer kritische wetenschappelijk te onderbouwen wat de werkelijke uitstoot is die gemoeid is met de uitstoot van een bepaalde bron. Daarvoor voldoet de inzet van een norm niet.
Biomassa is een voorbeeld waarbij 'wishful thinking' ertoe heeft geleid dat er investeringen zijn gedaan om deze technologie in te zetten met bijzonder onwenselijke gevolgen voor uitstoot en natuur. Verder is de CO2 uitstoot niet nul, omdat de vervanging van de biomassa niet op orde is.
Dit kan dus gezien worden als een pleidoor om daadwerkelijke uitstoot op wetenschappelijke basis te berekenen. Het gebruik van politiek ingerichte normen en het volgen van een lobby voor een bepaalde oplossing, zoals met biomassa is gebeurd, is geen gezonde basis om een systeem te realiseren wat een werkelijk minimale uitstoot heeft.