Van Gas Los

Uit Energie Kennisopslag
Ga naar: navigatie, zoeken

Van Gas Los

Dit is een kreet die helaas erg is aangeslagen als synoniem voor de energietransitie.


Het wekt de indruk dat een andere energiedrager dan Aardgas de enige maatregel is die nodig is om de Energietransitie te volbrengen.

  • Het feit dat Warmtenetten voornamelijk Aardgasgestookt zijn wordt onvoldoende meegewogen.
  • De Nederlandse warmtenetten gebruiken anno 2021 nog steeds ~80% Aardgas. In de lijst van praktische manieren om Uitstootvermindering te realiseren is het efficient gebruik van Aardgas een van de meest realistische opties die ook voldoet aan de eis van Betaalbaarheid.
  • Het afstappen van binnenlands Aardgas is een maatregel om aardbevingen in de wingebieden te verminderen. Het is eigenlijk niet een onderdeel van de energietransitie, maar een gevolg van het incorrect beprijzen van Fossiele Brandstoffen in het verleden. De schade die veroorzaakt is door Aardgaswinning is een onderdeel van de indirecte subsidies die aan Fossiele Brandstoffen verleend worden, de gevolgen zijn namelijk voor de maatschappij in plaats van de ondernemingen die de aardgas winnen.
  • Kort geleden is de Europese energie taxonomie aangepast om aardgas administratief minder onwenselijk te maken. Voordat deze aanpassing is doorgevoerd bestond de situatie dat bijvoorbeeld in Nederland gasgestookte energie centrales uit bedrijf genomen werden terwijl in Polen energie opwek op basis van Bruinkool werd aangelegd. Uiteraard is dit ongewenst. Van de fossiele bronnen is aardgas de laatste die we willen afschaffen.

De focus op 'Van Gas Los' betekent dat veel overheidsorganisaties vaak vergeten wat het doel is van de energietransitie. Het doel is immers niet om domweg geen Aardgas naar aansluitingen te vervoeren, maar juist om minder Aardgas te verbruiken en zo de uitstoot te verminderen en de wingebieden te ontzien.

Belangrijk om te beseffen is dat Warmtenetten in beginsel inefficienter zijn dan HR Ketels.

  • Het rendement van een HR ketel wordt door de ACM vastgesteld op 79%. In werkelijkheid zijn er veel manieren om dit rendement te verbeteren (Warmtepompboilers, Hybride Warmtepomp)
  • De Warmtemonitor demonstreert dat het rendement van warmtenetten (zonder Warmtelinq) ~65% is.
  • Om 1kWh (thermisch) te genereren heeft een HR ketel 1,27kWh (Aardgas) nodig
  • Om 1kWh (thermisch) te genereren heeft een Warmtenet 1,54kWh (Chemisch) nodig

Volgens de Warmtemonitor is 30% van die 1,54kWh (chemisch) als 'hernieuwbaar' aangemerkt. Dat is echter voor 2/3 Biomassa en het overige wordt voor een deel gewonnen uit vuilverbranding. Los van de twijfelachtige duurzaamheid van deze Energiedragers, als we ervanuitgaan dat wat als 'hernieuwbaar' aangemerkt is in de Warmtemonitor dat ook echt is, moeten we ons als maatschappij beseffen dat een heel groot deel van onze hernieuwbare capaciteit wordt besteed aan het compenseren van de inefficientie van Warmtenetten. Er zijn veel ingrijpendere uitstootverminderingen te realiseren met die hernieuwbare energiedragers door ze anders in te zetten. Zie Voorbeelden van betaalbare uitstootverminderingsmaatregelen.

Op dit moment wordt dus op kunstmatige manier het aardgasverbruik van warmtenetten onder dat van HR ketels gedrukt, door hernieuwbare energiedragers inefficient in te zetten.

Het Aardgasverminderingsdoel kan dus beter behaald worden door geen Warmtenetten niet in te zetten, en de beschikbare hernieuwbare energiedragers op een andere manier in te zetten (voor zover het in werkelijkheid 'hernieuwbare' energiedragers betreft. Zie Efficiente inzet van hernieuwbare energiedragers.