Warmtebronnen

Uit Energie Kennisopslag
Ga naar: navigatie, zoeken

Warmtebronnen

Dit behelst alle punten waar warmte overgedragen kan worden aan een medium waarmee die warmte getransproteerd en ingezet kan worden. Over het algemeen hebben we het dan over het opwarmen van water.

Het is belangrijk om te beseffen dat hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de 'kwaliteit' van de bron. Hogere temperaturen betekenen dat je met dezelfde hoeveelheid (water) meer energie kan transporteren, en ook dat het breder inzetbaar is.

Hierbij kan je denken aan het feit dat bij een hogere temperatuur een radiator meer warmte per oppervlakteheenheid kan overdragen aan de lucht. Bij een gering verschil tussen lucht en watertemperatuur, wordt er minder energie overgedragen. Hogere temperatuur = kleinere radiatoren.

Dit is een van de redenen waarom voor lage temperatuur oplossingen er aanpassingen nodig zijn aan de woning. De radiatoren zijn over het algemeen berekend op een watertemperatuur tot 90 graden. De radiator kan dan bij een watertemperatuur van bijvoorbeeld 50 graden eenvoudigweg niet voldoende warmte overdragen aan de lucht om de kamer in de winter warm te krijgen.