Wat voor een uitstootvermindering kan bereikt worden met een HT warmtenet
Wat voor een uitstootvermindering kan bereikt worden met een HT warmtenet?
Het antwoord is uiteraard, 100%.
Als een warmtenet volledig gevoed wordt met duurzame bronnen, is de uitstoot nul.
Dit is ook de strategie die de meeste warmteleveranciers hebben. Proberen om warmtenetten naar nul uitstoot te krijgen.
Op zich een mooi streven.
Als warmtenetten alleen op de wereld waren.
Bij elke evaluatie wordt echter steeds gedaan alsof de warmtesector niet bestaat binnen het energiesysteem als geheel. Dit is uiteraard geen goede weergave van de werkelijkheid.
In werkelijkheid zijn warmtenetten beide energetisch inefficient (65% Warmtemonitor), en ongeveer 50% kostbaarder dan een oplossing met HR ketel.
Dit heeft tot gevolg dat beschouwd tegenover energetisch efficiente oplossingen, waarvan de WP/WKO de meest wenselijke lijkt te zijn, een volledig duurzaam warmtenet zoals deze momenteel beoogd zijn ongeveer drie keer zoveel energie vergt als de efficiente tegenhanger.
Dat betekent dat ook drie keer zoveel van de schaarse duurzame bronnen die we hebben benodigde zijn om het systeem in werking te houden. Die inefficientie betekent dat 2/3 van de ingezette duurzame bronnen niet ingezet kunnen worden om uitstoot elders in het energiesysteem te verdringen.
Als we het energiesysteem als geheel beschouwen, zou je dus beter af zijn om de niet-verdrongen uitstoot toe te schrijven aan het warmtenet. Disproportioneel gebruik van duurzame bronnen moet gevolgen hebben. Een keuze voor een niet duurzame oplossing moet daarom bekeken worden in de context van wat er in totaal bereikbaar was geweest als er wel een efficiente oplossing gekozen was. Een warmtenet wat drie keer zoveel duurzame bronnen gebruikt als noodzakelijk, "steelt" als het ware een deel van duurzaamheids kansen voor andere delen van het energiesysteem. Ook dit, zijn in werkelijkheid maatschappelijke kosten.