Gelijktijdigheid

Uit Energie Kennisopslag
Ga naar: navigatie, zoeken


Strong
Gelijktijdigheid

Gelijktijdigheid is binnen de context van een Energiesysteem het benodigde maximale vermogen per aansluiting. Vanouds is dit voor het Elektrisch Net 1kW, en voor [{Warmtenetten]] rond de 6kW. Het is vaak een historisch gegeven, wat uit metingen in het verleden is vastgesteld. Er wordt uiteraard ook onderzoek verricht om het in te schatten voor een verwachte nieuwe situatie.

Hoewel de meeste huishoudens tegenwoordig bij aanbouw voorzien worden van een 3x25A aansluiting, wat bij 240V neerkomt op een maximum vermogen van 18kW is, is het historische daadwerkelijke gelijktijdige gebruik maar 1kW. Dit komt omdat er enige variatie zit in hoe mensen zich gedragen. Niet iedereen kookt, computert of zaagt tegelijkertijd en uit dat gedrag is gebleken dat in het verleden een gelijktijdigheid van 1kW voldoende was voor het elektrische net. Een straat met 100 woningen is dus ingericht op een vermogen van 100kW. In de praktijk zijn de standaard in gebruik zijnde kabels vaak in staat meer te vervoeren, maar het systeem is ingericht dat het knelpunt, of dat bij een dorp-, wijk-, of straatverdeelpunt is, dat er niet meer dan 1kW per aansluiting geleverd hoeft te worden.

Moderne ontwikkellingen zetten dit onder druk. Zaken als inductiefornuizen, meer gebruik en aanwezigheid van electronica maken hier al enigszins voor uit, maar het zijn kleine verschillen ten opzichte van het vermogen wat nodig is om electrische te verwarmen. In de praktijk gebruiken inrichtingen hiervoor eigenlijk altijd Warmtepompen, die gebrukmaken van een natuurkundig fenomeen, 'Coefficient of Performance' (COP) genoemd. Hierdoor kunnen we met 2.5kW (elektrisch) vermogen bijvoorbeeld 10kW (thermisch) opwekken.