Op afstand bijgestookte warmte

Uit Energie Kennisopslag
Ga naar: navigatie, zoeken

Op Afstand Bijgestookte Warmte

Dit onderwerp behoeft een aparte pagina omdat het belangrijk is om duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van het op afstand bijstoken.

In beginsel is het wenselijk om zo dicht mogelijk bij de verbuiker op te wekken. In het geval van Warmte, dwz warm water beperkt dit zoveel mogelijk de benodigde pompenergie en warmteverliezen. Zeker als de Energiedragers waaruit wordt opgewekt eigenlijk geen verlies kennen, wat bij chemische energiedragers in praktische zin veelal het geval is, wil je de overgang naar een medium wat wel transportverliezen kent zo lang mogelijk uitstellen.

Specifiek voor het geval Warmtenetten en de Warmtelinq in het bijzonder is er een risico dat er gekozen wordt om op afstand bij te stoken zodat het Warmtelinq iets te vervoeren heeft. Dit kan bijvoorbeeld een contractuele eis zijn om het piekvermogen te garanderen. Dit is echter vanuit een uitstoot en efficientie oogpunt zeer onwenselijk, omdat de warmte die dan vervoerd wordt onderhevig is aan transport en pompverliezen die volledig vermeden kunnen worden door het dichter bij de verbruiker om te zetten.

Om deze reden is het zaak om te zorgen dat voorzieningen die bedoeld zijn voor het transport van warmte wat door zijn aard wel op afstand gehaald kunnen worden, met name Restwarmte niet om oneigenlijke redenen ingezet worden om bijgestookte warmte te vervoeren.