Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Energie Kennisopslag
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 5: Regel 5:
 
# [[Uitstootvermindering]]
 
# [[Uitstootvermindering]]
 
# [[Betaalbaarheid]]
 
# [[Betaalbaarheid]]
 +
  
 
<strong>Prijsontwikkellingen sinds begin 2022</strong>
 
<strong>Prijsontwikkellingen sinds begin 2022</strong>

Huidige versie van 7 okt 2022 om 08:28

Energie Kennisopslag

Deze wiki is samengesteld in de hoop iets minder vaak dezelfde punten te hoeven optekenen over de energie transitie. Het tracht de kenmerken van het gewenste toekomstige energiesysteem binnen de context van de verwachte toekomst te plaatsen. De twee kenmerken die als primair belang aangemerkt worden zolang opwarming van de aarde niet onder controle is.

  1. Uitstootvermindering
  2. Betaalbaarheid


Prijsontwikkellingen sinds begin 2022

De gevolgen van de recente prijsontwikkellingen op de energiemarkt (sinds begin 2022) zijn nog onvoldoende verwerkt op deze pagina. Uiteraard hebben zulke grote prijsfluctuaties gevolgen voor zaken zoals de terugverdientijd van PV, warmtepompen e.d. Ik hoop op termijn de gevolgen van deze prijsontwikkellingen te verwerken al is het lastig om in te schatten hoe structureel deze wijzigingen zullen zijn. De prijs van b.v. een windturbine is immers niet significant gestegen, en deze is nog steeds in staat electriciteit op te wekken voor minder dan 0,10 euro/kWh. Hoe meer duurzame opwek er is, hoe minder invloed we dus zouden verwachten van fluctuaties bij fossiele brandstoffen. We gaan hier in de toekomst nader op in.


Hierin worden de Doelstellingen van Parijs als tussenstap beschouwd, niet als eindpunt. Er wordt vanuitgegaan dat het einddoel insignificante uitstoot is. Er wordt dus steeds ingegaan op wat een bepaalde maatregel bijdraagt aan de uitstootvermindering. Een nog betere term is Klimaatrisicobeheersing.

Als het uitstootdoel gerealiseerd is, worden overwegingen in de zin van Ruimtelijke Ordening van groter belang dan in de fase waarin de uitstoot nog niet geminimaliseerd is. Aangezien de levensduur van de meeste Duurzame Opweksystemen in de orde van 15 tot 20 jaar ligt, is een keuze om de omgeving vol te zetten met deze systemen niet noodzakelijkerwijs een permanente wijziging. De maatschappij blijft de optie houden om in een later stadium anders in te richten.

Deze site focust op de situatie in Nederland, al is de context binnen Europa en de wereld soms ook van belang, zeker voor zoiets als betaalbare waterstofproduktie. Er wordt ook bijzondere aandacht besteed aan de Regio Leiden omdat sommige auteurs hier nauwere betrokkenheid bij hebben.

Er wordt zoveel mogelijk verwezen naar Bronnen en (voorbeeld) Berekeningen.


Ik wil graag eenieder aanmoedigen alle onderbouwingen zo kritisch mogelijk te toetsen.


Quick Links

oudevoorpagina

contact: exchange.this.text.for.the.letters.e.and.k.to.avoid.my.spam.filter@13e.eu